İş dünyası her gün değişmekte ve gelişmektedir. Bu durum işyerlerinin sağlığı ve güvenliği konularını giderek daha önemli hale getirmektedir. İşyeri Hekimi ve İş Sağlığı & Güvenliği çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak için son derece kritik bir rol oynamaya devam etmektedir. İşte bu yazıda İşyeri Hekimi kavramını yakından inceleyeceğiz.
SARIZEYBEK OSGB bünyesinde hizmet veren hekim arkadaşımız tarafından kaleme alınan bu yazımızda İşyeri Hekimi Kimdir, Ne Yapar, Nasıl Olunur, İşyerlerinde Nasıl Bir Rol Oynar gibi birçok sorunun yanıtını verirken İş Sağlığı ve Güvenliği konularında merak ettiğiniz her detaya değinmeye çalışacağız.
İşyeri Hekimi İş Sağlığı ve Güvenliği konularında uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. İşveren çalışanların sağlığını korumak, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için İşyeri Hekimi desteğine ihtiyaç duyar. İşyeri Hekimleri çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini sağlamak için büyük bir sorumluluk ve yükümlülüğünü altına giren uzman sağlık personelleridir.
Günümüzde çalışanların sağlığı ve işletmelerin güvenli bir faaliyet alanı sunabilmesi İşyeri Hekimleri tarafından verilen hizmet sayesinde gerçekleşebilmektedir. İşyeri Hekimi İş Sağlığı ve Güvenliği konularında çeşitli görevleri yerine getirmektedir. Bu görevler;
şeklinde belirtilebilir.
Ülkemizde çalışanların sağlığı ve güvenliğini önceleyen yönetmelikler & mevzuatlar arttıkça İşyeri Hekimi olmak isteyen kişi sayısında artış görülmektedir. SARIZEYBEK OSGB olarak son dönemde tarafımıza en sık iletilen sorulardan birisi “Kimler İşyeri Hekimi Olabilir? İşyeri Hekimi Nasıl Olunur?” şeklinde olmaktadır.
İşyeri Hekimi olmak için takip edilen adımlar;
şeklinde belirtilebilir.
İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri işyerlerinin büyüklüğü ve çalışan sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. İşyeri Hekimleri çalışma alanındaki ihtiyaçlara göre düzenlenen periyodik ziyaretler gerçekleştirir. Acil durumlar veya özel talepler doğrultusunda da işyerine çağrılabilirler.
Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına göre işverenler çalışan sayısına ve iş risklerine bağlı olarak İşyeri Hekimi veya İş Sağlığı & Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorundadır. İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğu çalışan sayısına göre değişiklik gösterir. Bu sayı işyerinin tehlike sınıfına da bağlıdır.
İşyeri Hekimi Maaşları hekimlerin deneyimleri, çalıştıkları sektör ve coğrafi konumlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İşyeri Hekimlerinin Maaşları diğer tıp uzmanlarına göre daha yüksektir. Çünkü İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarına olan talep artmaktadır.
Özellikle İzmir gibi büyük şehirlerde oldukça fazla işyeri bulunması sebebiyle İşyeri Hekimi hizmetine olan talep çok daha yüksektir. İşyeri Hekimleri diğer tüm şehirlerde olduğu gibi İzmir’de işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olur, çalışanların sağlığını korur.
Sizde işletmenizin ihtiyaç duyduğu OSGB Hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak, size özel sunabileceğimiz İşyeri Hekimliği hizmetine uygun fiyatlarla ulaşmak için Hemen Bize Ulaşın metnine tıklayarak uzman ekip arkadaşımızla görüşebilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
İşyeri Hekimliği İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışan, işyerlerinde çalışanların sağlığını koruyan ve geliştiren, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik faaliyetler yürüten oldukça önemli bir meslek dalıdır.
İşyeri Hekimliği yapabilmek için tıp fakültesinden mezun olmak ve İşyeri Hekimliği Sertifikası almak gerekir. İşyeri Hekimliği Sertifikası almak için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslara katılmak ve başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İşyeri Hekimi personellerin sağlık raporlarını düzenleyerek çalışanların işyeri ortamında sağlık gözetimi yapılmasını sağlar. İşyerindeki Risk Değerlendirmesi çalışmalarına katılır. İş güvenliği kurullarında toplantılara eşlik eder.
İşyeri Hekiminin Görevleri ve Yükümlülükleri arasında;
gösterilebilir.
İşyeri Hekimliği hem işverenler hem de çalışanlar için önemli bir meslektir. İşyeri Hekimliği sayesinde işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanabilir. İş kazaları ve meslek hastalıkları azaltılabilir. Çalışanların verimliliği ve motivasyonu arttırılabilir.
İşyeri Hekimi Olmak için izlenmesi gereken temel adımlar bulunur. Bu adımları;
şeklinde özetleyebiliriz.
Sarızeybek OSGB olarak İşyeri Hekimliği Hizmetlerini kaliteli, profesyonel ve uygun fiyatlarla sunmaktayız. İşyeri Hekimliği Hizmeti hakkında daha fazla bilgiye sarizeybekosgb.com/is-yeri-hekimligi-hizmeti bağlantısından ulaşabilir, firmanıza özel teklif almak için Teklif Alın metniyle Bizimle İletişime Geçebilirsiniz…
İşyeri Hekimlerinin Çalışma Süreleri işyerlerinin tehlike sınıfına, çalışan sayısına ve çalışma saatlerine göre değişmektedir. İşyeri Hekiminin Asgari Çalışma Süreleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre;
Türkiye’de küçük, orta veya büyük işletme olması fark etmeksizin neredeyse her firmaya belirli koşullar dikkate alınarak İşyeri Hekimi bulundurma ya da bu hizmeti belirli periyotlar ile alma zorunluluğu getirilmiştir. Yönetmelikler gereğince;
1 ila 50 Arası Çalışanı Olan Firmalarda;
50 ve Üzeri Çalışanı Olan Firmalarda;
şartları dikkate alınarak işletmelerde İşyeri Hekimleri görevlendirilmektedir.
İşyeri Hekimi olmak isteyenler için İş Sağlığı ve Güvenliği Kursları mevcuttur. Bu kurslar İş Sağlığı & Güvenliği konularında temel bilgi ve becerileri kazanmanıza yardımcı olur. Kurslar çeşitli modüllerden oluşur; İş Sağlığı ve Güvenliği Yasaları, Risk Analizi, Acil Durum Yönetimi gibi konuları kapsar. Kursları tamamladıktan sonra İşyeri Hekimi olabilmek için uzmanlık eğitimine başvurabilirsiniz.
İşyeri Hekimi olmak isteyen kişiler için sunulan kurs imkanlarına Türkiye’de veya yurt dışında tıp fakültelerinden mezun olup YÖK’ten denkliğini almış ve diploması Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış hekimler katılabilir.
İşyeri Hekimleri, İş Güvenliği Uzmanları ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulan müesseseler bu eğitimleri verebilir. (OSGB Firmaları)
İşyeri Hekimi olmak isteyenler sertifikasyon için belirli sınavlara girmek zorundadır. Bu sınavlar İş Sağlığı & Güvenliği alanındaki bilgi ve yetenekleri değerlendirmeyi amaçlar. Sınavlar teorik ve pratik bileşenlerden oluşur. Başarılı olunması İşyeri Hekimi olarak çalışabilmek için gereklidir. Sınavlara hazırlık kursları da mevcuttur. Adayların kendilerini başarılı bir şekilde sınavlara hazırlamalarına yardımcı olabilir.
İşyeri Hekimi olarak çalışabilmek için bir İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Sertifikası gereklidir. Bu sertifika işverenlere çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruma konusunda yeterliliğinizi kanıtlar. Sertifika işyeri hekimlerinin yasal gerekliliklere uygun olarak çalışmalarına olanak tanır ve işverenlerin güvencesini oluşturur.
İşyeri Hekimi Sertifikası almak İş Sağlığı ve Güvenliği alanında uzmanlık seviyesine ulaştığınızı gösterir. İşverenler için bir güvence sağlar. Sarızeybek OSGB olarak piyasa koşullarına uygun ve rekabetçi fiyatlarla İSG Eğitimleri verip İşyeri Hekimi olmak isteyen doktorlara rehberlik etmekteyiz. İşyeri Hekimliği Eğitimi süreci hakkında bilgi almak için İletişim kanallarımızı kullanarak Bize Ulaşabilirsiniz…
İşyeri Hekimliği Sertifikası sahibi olan kişilerin belgelerini aldıkları tarihten itibaren 5 yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimi programlarına katılması zorunludur. Bu eğitimin süresi 30 saatten az olmamalıdır.
16.12.2003 tarihinden önce TTB tarafından verilen İşyeri Hekimliği Sertifikaları geçerlidir. 16.12.2003 tarihinden sonra TTB tarafından verilen İşyeri Hekimliği Sertifikaları ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Geçici Madde 5’e göre mevcut İşyeri Hekimliği belgelerini bu Kanunun yayımından itibaren bir yıl içinde Bakanlıkça düzenlenecek belge ile değiştirmeleri şartıyla geçerlidir.
SARIZEYBEK OSGB olarak birlikte çalıştığımız firmalara verdiğimiz İşyeri Hekimliği Hizmeti hakkında daha detaylı bilgi almak için sarizeybekosgb.com/is-yeri-hekimligi-hizmeti bağlantısına tıklayabilirsiniz.
İşyeri Hekimleri görevlendirildikleri işletmelerde birçok konuda sorumluluk ve yükümlülük sahibi olmaktadır. Bu sayede çalışanların sağlığı emniyet altına alınmaktadır. SARIZEYBEK OSGB bünyesinde çalışan İşyeri Hekimlerimizin Görevleri;;
İşyeri Hekimlerinin Temel Görevleri;
İşe Giriş Muayenelerinin Yapılması ve Tamamlanması;
İşyeri Hekimi maaşları hekimin çalıştığı işyerinin büyüklüğü, tehlike sınıfı, çalışma süresi, deneyimi, eğitimi gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. İşyeri Hekimi Maaşları hakkında net bir bilgi vermek zor olsa dahi genel olarak iş piyasasında çok yüksek sayılan ödemeler aldıklarını söyleyebiliriz.
İşyeri Hekimi ile diğer personellerin (İş Güvenliği Uzmanı, İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri, Sağlık Personeli) görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır.
Bu yönetmelikte İş Sağlığı Güvenliği hizmetlerinin nasıl yürütüleceği, hangi personelin hangi görevleri yapacağı, hangi yetki & sorumluluklara sahip olacağı, hangi eğitimi alması gerektiği gibi konular detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu yönetmeliğe resmigazete.gov.tr/eskiler/2013 adresinden ulaşabilirsiniz.
SARIZEYBEK OSGB uzun yıllar önce temelleri Aydın’da atılmış, 10 yılı aşkın zamandır İzmir dahil Türkiye’nin birçok ilinde faaliyetlerini sürdüren yetkili ve tecrübeli bir kuruluştur. Firma sahiplerinin OSGB Hizmetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu tüm uygulamaları başarıyla yerine getiren kurumumuz Uygun Fiyatlarla İşyeri Hekimi Hizmeti konusunda işletmelere yardımcı olmaktadır.
İzmir OSGB dendiğinde akla gelebilecek her soruya değinmeye özen gösterdiğimiz makalemizi sarizeybekosgb.com/osgb-izmir bağlantısına tıklayarak inceleyebilirsiniz.